Câteva cuvinte despre căsătorie

Despre căsătorie

Câteva cuvinte despre căsătorie

Generalități

Recent, am fost întrebată cum percep căsătoria, considerată unul dintre cei mai importanți pași. În zilele noastre, părerile sunt împărțite: unii consideră că actul de început e un simplu act, iar căsătoria nu stă în el, în timp ce alții cred că acest eveniment e piatra de început a familiei. Mulți din prima categorie preferă să testeze terenul relației timp de ani de zile (poate chiar peste 10), în timp ce ceilalți preferă să se căsătorească repede și bine. Personal, am fost cerută în căsătorie după… 3 luni de relație, deci aș spune că mă încadrez în prima „linie”.

Anumite persoane m-au întrebat uimite: „te căsătorești așa repede?!”. Consider, însă, că vârsta este doar un număr. Poți să te căsătorești la 19-20 de ani și să ai o viață fericită alături de soț/soție. Pe de altă parte, poți să faci pasul la 30+, după o relație îndelungată, și să ai parte de o viață conjugală scurtă, din varii motive. Cred cu tărie că aspectul esențial în căsătorie e persoana pe care o ai alături. Atâtă vreme cât persoana pe care vrei s-o „enervezi” toată viața este compatibilă cu tine, nu mai contează vârsta la care decizi să faci pasul.

Petrecerea de nuntă

Uneori, nunta nu iese exact cum ne-am fi dorit. Poate invitații ne anunță cu vreo două zile înainte că nu mai pot ajunge, și trebuie să restructurezi invitații de la mese și să schimbi numărul de meniuri. Poate vremea nu ține cu noi, și ploaia vine în timp ce suntem în alai. Poate apar păreri diferite în ceea ce privește tradiția furtului miresei, ca apoi să se renunțe la ea. Uneori, apar și discrepanțe în tradiții, precum ruptul turtei, dansul miresei, iertăciunile, etc. Cel mai important este, în acest caz, să se închidă ochii la micile inconveniențe și să se trăiască momentul, deoarece, fie că sună clișeic sau nu, în calitate de protagonist nu prea ai cum să mai treci prin același lucru.

Ce urmează după căsătorie

Cel mai important moment al căsătoriei este ce urmează după. Cununia civilă durează cam 15-20 de minute, agitația produsă de petrecerea de nuntă dispare așa cum a apărut, lăsând în urmă oboseală și, în cazuri mai rele, datorii, și tinerii rămân cu viața de familie. La început, poate părea ușor ciudat să te acomodezi cu traiul în doi, mai ales dacă nu ați locuit împreună anterior. Poate faptul că te trezești târziu dimineața îl enervează pe soț, în timp ce faptul că el își lasă șosetele prin casă te scoate din sărite. Poate mâncarea ta nu are sare suficientă, în timp ce el petrece timp online și ți se pare că te ignoră. Poate părea greu să te obișnuiești cu noua familie, cu faptul că părinții nu mai sunt mereu aproape sau cu faptul că poate socrii au opinii diferite de ale tale.

Lăsând la o parte aceste aspecte „dificile”, traiul în doi e grozav. Personal, am descoperit libertatea după căsătorie, chiar dacă sună paradoxal. E minunat să știi că te trezești în fiecare zi lângă persoana iubită, sau că poți să fii tu însăți. Dacă ai chef și nu ai de mers la muncă, poți să stai toată ziua în pijamale și să te uiți pe Netflix cu soțul. Dacă uiți cana de cafea nespălată, nu e o tragedie. Poți ieși în club cu soțul la 12-1-2 noaptea, fără să îți fie teamă că X sau Y aflat în stare de ebrietate sau în călduri încearcă să flirteze cu tine. Poți să dai skip la dietă și să îți comanzi fast-food sau sushi la domiciliu, iar apoi să vă răsfățați cu o înghețată binemeritată.

Un alt aspect minunat are loc atunci când atât el, cât și ea, ajung să aibă relații plăcute cu socrii și cu frații și surorile partenerului. E plăcut să știi că părinții soțului sau ai soției te înțeleg și te tratează ca pe propriul fiu sau ca pe propria fiică, și pe lângă frații „din dotare” îi ai și pe frații partenerului de viață. E plăcut să trăiești într-o familie mare și minunată, și e și mai plăcut când, din această legătură de familie, apare și un copil.

Concluzii

Sfârșitul nu e aici. Am să mai adun idei, și am să mai postez, pe măsură ce trece timpul. La aproape un an de căsătorie, încă se cristalizează viața de familie, așa că… to be continued! 🙂

Facebook page

 

Facebook Comments

Citind blogul, afli câte ceva și despre persoana care și-a pus bucăți de suflet pe hârtie..

2 Replies to “Câteva cuvinte despre căsătorie”

  1. […] simți că ți-ai găsit partenerul de cătușă, ține-l aproape și ascunde cheia de la cătușe, sau arunc-o altcuiva, care s-a înșelat și are […]

  2. […] face cunoștință, de asemenea, cu dificultățile vieții conjugale atunci când sentimentele de dragoste sunt mai reci. Fermina Daza e o eroină. Își petrece viața […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Abonează-te pentru a fi la curent cu noile articole

Scrie adresa ta de e-mail, mai jos

Abonează-te!