Eminescu, iartă-ne! – 170 de ani de la nașterea sa

Eminescu și România

Eminescu, într-o scrisoare către Maiorescu: ”Interesul practic pentru patria noastră ar sta acum în înlăturarea teoretică a oricărei îndreptăţiri pentru importarea nechibzuită a unor instituţiuni streine[…]. Nu e locul să mă explic aici mai amănunţit asupra acestui subiect, el însă mi-a ocupat cea mai mare parte din studiile şi din propria mea cugetare”

Dragă Mihai Eminescu,

Trăiască nația! La 170 de ani de la nașterea ta țin să îmi cer iertare! Probabil din cer, de lângă iubitul tău dascăl, Aron Pumnul, de lângă Grigore Vieru, Ion și Doina Aldea Teodorovici, care ți-au dedicat poezii și cântece, observi cum stă situația actuală.

De când ai plecat dintre noi mult prea devreme, toate lucrurile au mers contrar dorinței tale. Ți-ai dorit o țară unită, ai avut-o mai târziu, din păcate pentru puțin timp. La peste un veac distanță patria ta sfântă, „dulcea Românie”, cea pribeagă în istorie, a redevenit fragmentată și vândută bucată cu bucată unor străini. Mai nou, cred că te răsucești în mormânt… Ai noștri „vrednici” conducători nici măcar nu sunt români neaoși, ci adunați de pe alte meleaguri.

România ta dragă, cea pentru care ai pătimit, a devenit o fiică rănită din nou, de parcă ar fi blestemată de lacrimile și de sângele martirilor, care strigă din pământ. Mai nou, oamenii se învrăjbesc între ei și uită de spiritul naționalist. Își doresc să vândă tot ceea ce s-a creat cu sudoare și cu eforturi, „prin râpi și gropi adânci”, ca apoi să cumpere tot de la străini, pentru că par mai bune.

Dragă Eminescu, îmi pare sincer rău pentru ce se întâmplă! Te rog, revino în lume! Ia-i cu tine pe Mihai și pe Ștefan. Cheamă-i pe Tudor, pe Constantin, și pe Vlad. Nu uita de Horea, Cloșca și Crișan! Adu-l și pe dragul nostru Părinte Iustin, care te iubea, și care îți e aproape acum. Puiule de dac, roagă-te la Dumnezeu să ne dea tărie și putere! Ajută-ne să înfruntăm valurile potrivnice de ură și de dușmănie dintre frați! Încearcă să revii, Eminescu, dragul nostru, să mai scrii despre toate. Scrie despre frumusețile țării, despre copilăria ta de la Ipotești, despre blânda ta mamă, Raluca, și despre strictul căminar, Gheorghe!

Iartă-ne, Eminescu, vrednic pui de dac! Trăiască nația!

Semnat, un om sătul de tot și de toate

Facebook

Facebook Comments

Citind blogul, afli câte ceva și despre persoana care și-a pus bucăți de suflet pe hârtie..

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Abonează-te pentru a fi la curent cu noile articole

Scrie adresa ta de e-mail, mai jos

Abonează-te!