Pandemie și internet – o viziune subiectivă

Source: spacenews.com/

„Pandemie” este, conform dexonline.ro, un termen care descrie „o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare”. Citind despre vestita pandemie de ciumă bubonică sau despre boli precum tifos, tuberculoză, mă întrebam ce trăiri îi încercau pe cei care au prins acele timpuri. Dumnezeu a făcut ca, vrând-nevrând, să primesc răspuns la întrebare într-un mod mai puțin plăcut.

Recent văzusem o glumiță pe facebook, a cărei esență suna cam așa: „Can we reset 2020?”. Într-adevăr, anul nu a început extraordinar de bine, începând cu amenințările celui de-al treilea război mondial, cu uciderea liderului iranian… Ulterior am auzit despre tristul eveniment al incendiilor din Australia, și speram să se termine aici.. Chiar speram! (păcat că o pandemie și-a băgat coada în speranțele mele!)

Pe la începutul anului, internetul a fost asaltat de o știre legată de un virus intitulat „coronavirus”. Despre el s-a spus de la început că e făcut în laborator. Pe baza acestei afirmații au început să apară diverse teorii ale conspirației că deh, la asta suntem buni; cei mai mulți au spus că acest virus este trimis special de chineji să ne domine. Acum, cât e de adevărat Dumnezeu știe! Inițial nu prea am băgat în seamă atât de mult această știre deoarece, ca orice român, consideram că noi nu avem cum să avem parte de coronavirus, dată fiind distanța geografică.

Source: theforkclinic.com

La finalul lui februarie a venit bomba în Italia, o țară frecventată de români. Coronavirusul părea tot mai aproape de noi. Oamenii au început să devină mai panicați; au început primele conflicte între cei numiți „diaspora” și cei din țară. Grupurile de facebook de „diasporeni” au luat foc, grupurile din țară la fel. Oamenii care veneau acasă din varii motive erau condamnați, cei care condamnau nefiind scutiți de asta la rândul lor. Cu numărul crescând de îmbolnăviri, coronavirusul a devenit o pandemie.

COVID-19 în România

În martie, lună în care parcă ceva ne atrăgea să ne plimbăm în parcuri și să îmbrățișăm primăvara, România a început să miroase a flori și… a pandemie. Numărul de oameni îmbolnăviți creștea și cel mai popular slogan a devenit #stămacasă. S-au creat, desigur, două tabere din nou, odată cu numărul crescând al românilor reveniți acasă. Unii oameni încă erau sceptici în legătură cu virusul, iar ceilalți preferau să stea acasă și să evite contactul social.

În cea de-a doua categorie m-am aflat și încă mă aflu, de vreo trei săptămâni. Viața mea virtuală s-a schimbat! Stăteam pe internet înainte, însă acum, pentru că nu pot să mă bucur de soarele din parc, m-am mutat pe internet. Văd cum facebook-ul a devenit mijloc de propagandă politică, printre altele. Observ cum problemele țării, până atunci latente, au ieșit la suprafață. Mă revoltă mai puternic acea categorie de oameni olimpici la împroșcarea cu noroi a BOR, deveniți mai fervenți și ei. Mă revoltă mai puternic implicarea relativ slabă a autorităților. URĂSC, însă, marile lipsuri din sistemul sanitar, și, cu un zâmbet amar, mă bucur că nu am fost 100% hotărâtă să merg la Facultatea de Medicină.

Sistemul medical românesc

Observ că, în vreme de pandemie, încă sunt oameni care îi critică pe medici. Urât! Da, or fi lipsuri și uscături printre ei, dar e urâtă patima asta a generalizării, de care noi, ca popor, nu ducem lipsă chiar deloc! Mai dureroasă e, însă, lipsa de aprovizionare a spitalelor. Momentan, să te duci în calitate de medic între pacienți, echipat doar cu o mască de unică folosință, cu un halat din pânză și eventual fără bonetă, pentru că nu se găsesc, e ca și cum te-ai fi dus pe frontul de Est fără cască, cu un AK-47 fără muniție, înconjurat de zeci de soldați din armata inamică.

Source: weheartit.com

Economia cea de … pandemie

Într-o altă ordine de idei, e enervantă situația economică din țară. Odată cu închiderea multor locuri de muncă, oamenii au intrat fie în șomaj tehnic, fie muncesc de acasă, fie, cei mai norocoși dintre ei (sau cele mai norocoase) sunt părinți aflați în concediu de creștere a copilului, care, prin prisma „meseriei”, stăteau acasă. Un fenomen rar întâlnit, dar predominant în această perioadă, este aglomerația din hypermarketuri și lipsa de produse. Oamenii par disperați de-a dreptul! Înainte de a mă izola, am făcut ceva cumpărături. Rafturile de făină și de dezinfectant erau GOALE, ca să văd apoi pe facebook bătaie la rafturile de… hârtie igienică! COVID-19 are efecte laxative? Întreb pentru un prieten.. Lăsând gluma la o parte, ce e cel mai revoltător este creșterea prețurilor! Pe lângă faptul că unii oameni trăiesc din economii, magazinele s-au gândit să profite și să umfle prețurile în mod grosolan. Spre exemplu, o sticlă de spirt pe care o găseam cu 5 lei am văzut-o la 12 lei, și ăsta e doar un caz. Tot pe net am văzut și multe altele.

Viața „între patru pereți” în vreme de pandemie

Dacă e să vorbim logic, statul în casă presupune viața între mai mulți pereți, dar de dragul expresiei am să o las așa cum e ea. Aud mulți oameni dorind să stea afară, scoțând animalele mai des la aer sau nerespectând ordonanța militară. Personal, nu mă afectează foarte mult statul în casă, deși uneori parcă aș vrea să mă las mângâiată de razele soarelui pe o bancă în parc. Eu am un mare avantaj: sunt un șoricel de bibliotecă. Am perceput, și încă percep intervalul ăsta de timp ca pe un moment de respiro. Am început să citesc mai mult, și să scriu mai des. Am fructificat timpul jucându-mă mai mult cu fetița, căreia i-am dedicat câteva articole pe blog. Mi-am permis să experimentez în bucătărie mai mult. Ca un suflet de copil ce sunt, am urmărit filme Disney și nu numai. M-am odihnit. Am râs. M-am bucurat. Am desenat un curcubeu! Nu am niciun motiv să nu respect îndemnul de pe facebook numit #staiacasă, și vă îndemn să faceți la fel.

Curcubeul despre care vă spuneam. 🙂 source: facebook.com/mediromen

Conectați-vă cu familia! Bucurați-vă! Trăiți clipa! Iubiți! Gătiți! Citiți! Uitați-vă la filme și la seriale! Scrieți! Desenați! Practicați-vă hobby-urile, și apucați-vă de altele! Stați acasă, căci pentru voi și pentru cei dragi faceți asta! 🙂 în final, țineți minte că totul va fi bine!

P.S. Vă îndemn să fiți fericiți, și să vă bucurați de timpul alături de cei dragi!

Facebook Comments

Citind blogul, afli câte ceva și despre persoana care și-a pus bucăți de suflet pe hârtie..

24 Replies to “Pandemie și internet – o viziune subiectivă”

 1. Totul va fi bine, asta ar trebui sa gandim toti, ca orice perioada si asta va trece. 🙂

  1. Eu sunt optimistă, deși nu pare prea ușor. Sper să fie bine până la capăt! 🙂

 2. Am cunoscut un doctor, de-a lungul timpului, care este exact cum trebuie să fie un doctor. De aceea știu că nu trebuie băgați toți în aceeași oală,dar nu poți să nu fii dezamăgit când vezi cum se comportă o parte din ei.

  1. Vorbeam aseară cu un cumnat, și m-am crucit atunci când mi-a spus că i s-au cerut bani soției lui ca să fie bine tratată. Am sperat că astea-s povești doar..

 3. Sunt de acord cu tine. Nu avem de ce sa judecam medicii pentru ca la fel ca noua si lor le e frica si din pacate nu au nici echipamente. Suntem total nepregatiti si doar putini responsabili. Speram sa treaca perioada asta cu bine.

  1. Efectiv ca pe front… În momente de astea mă bucur că nu am devenit doctor.

 4. Da… toata situatia asta e cu dute-vino. Singura parte buna, pentru noi cei care stam acasa in siguranta si nu ne-am imbolnavit este ca macar avem mai mult timp pentru noi si pentru cei dragi <3

  1. Da, fetița mea e de-a dreptul încântată să ne aibă pe amândoi acasă. Eu oricum eram acasă, însă soțul lucrează acum de acasă și ea e în culmea bucuriei că are cu cine să se joace!

 5. Toata situatia este cu dute-vino … pentru noi cei ce am reusit sa ne mentinem sanatatea la cote bune in perioada asta, partea buna este ca avem mai mult timp pentru noi si pentru cei dragi <3

 6. Da, totul va trece, insa dupa va fi diferit. Dupa parerea mea, e esential ca in aceasta perioada sa ne reconstruim pentru a vedea ce schimbam la noi dupa.

  1. Nici nu aș fi putut să exprim mai bine ideea asta. Planeta se schimbă, și noi trebuie să facem asta!

 7. eu de la inceputul saptamanii abia pot spune ca stau acasa. am intrat in concediu, apoi in somaj tehnic. incerc sa ma bucur de timpul acesta. scriu, citesc, gatesc, ma uit la tv, pot spune ca imi va fi tare greu cand lucrurile vor reveni la normal

  1. E frumoasă perioada asta 🙂 dacă vrei, putem face schimb de idei în ceea ce privește gătitul.

 8. Stau în casă și nu mă plâng de nimic. Am trecut prin multe alte situații limită așa că, statul în casa mea, cu tot ce are ea nu poate să mă supere, sperie, plictisească. Doar dacă nu vreau nu-mi găsesc ceva de făcut.
  Să fim bine!

  1. Exact asta e vorba mamei soacră: doar dacă nu vrei nu ai ce să faci. Până la urmă, casa e locul în care ne simțim cel mai bine, nu?

 9. Sper sa iesim cu totii mai intelepti din experienta asta. Si sa invatam sa apreciem mai mult lucrurile simple.

  1. Până la urmă, în ele stă esența… Să dea Dumnezeu să ne vină înțelepciunea! 🙂

 10. Si fetita mea este incantata sa stea cu noi acasa doar ca si-ar dori saraca sa iasa si ea putin sa se joace cu copiii. Ma plictisesc eu si parca mi-as dori sa mai ies, daramite ea. Sunt atatia care si-au tot dat cu parerea despre acest subiect incat cred ca nu are nici un rost sa-mi dau cu parerea despre virus si despre sistemul medical romanesc care este asa cum este

  1. Din păcate, sistemul sanitar e departe de a fi ideal… Sperăm, însă, să fie treaba bună și să nu dureze mult prea mult această situație, să ne putem bucura de ieșirile pe-afară! 🙂

 11. Teorii ale conspirației sunt multe. În funcție de imaginația fiecăruia.
  Cert este ca trebuie sa avem grija de noi și de cei din jur. Pana la urma, ni se cere doar sa stam în casa.

 12. Mai avem ceva vreme pana o sa rasuflm usurati.Din pacate o vom lua de la capat la toamna…sunt aproape convinsa!

  1. Eu încă sper să fie bine, să scăpăm cu bine și să fim suficient de înțelepți încât să ne schimbăm, să învățăm ceva din asta.

 13. […] citit câte ceva despre ea, și acum, în vreme de pandemie, realizez că era contagioasă precum covid-19, mai ales după ce am citit și […]

 14. […] odată un popor vechi de când lumea și pământul, în care a apărut dintr-odată un virus, inițial inofensiv. Oamenii au început să se sperie, să se protejeze, sperând că scapă de […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Abonează-te pentru a fi la curent cu noile articole

Scrie adresa ta de e-mail, mai jos

Abonează-te!