Dragoste. Tinerețe. Senectute – „Dragostea în timpul holerei”(Marques)

Source: cinemagia.ro

Dragoste – cel mai discutat sentiment în literatură, în artă, în viața de zi cu zi și, desigur, în mass media. Cine nu a trăit măcar o poveste de dragoste care să îi pună sufletul pe jar? Cine nu a ajuns de la fericire la tristețe iubind? Mai rar, însă, să iubești o persoană timp de peste jumătate de secol… Garcia Marquez reușește, însă, să aducă în atenția cititorilor o astfel de situație.

Am întâlnit termenul „holeră” în copilărie. Mamaia mea îi spunea cu of: „Lua-te-ar holera!” vreunui uliu care îi răpea găinile din ogradă. La un moment dat am întrebat-o ce e aia, și mi-a spus că e o boală. Mai târziu am mai citit câte ceva despre ea, și acum, în vreme de pandemie, realizez că era contagioasă precum covid-19, mai ales după ce am citit și romanul.

Am început să îl citesc prin facultate, însă, pentru că introducerea e esențială pentru mine, nu am reușit pe atunci să o înțeleg și am lăsat-o baltă. Anul trecut mi-am comandat-o de pe elefant.ro, dar nu mi s-a legat de mână. Acum am zis, însă, să văd despre ce e vorba, și am trecut la lectură. Titlul mi s-a părut interesant, deși nu am putut să anticipez exact despre
ce este vorba până nu am căutat câteva informații despre ea. Am fost tentată să văd filmul, însă am preferat să citesc întâi cartea, și nu mi-a părut rău.

Source: elefant.ro

Sinceră să fiu, începutul nu m-a dat pe spate. Pe doctorul Juvenal Urbino îl țineam minte de la prima încercare de lectură a cărții, însă nu-i acordasem suficientă importanță pe atunci. L-am regăsit acum, după vreo șapte ani, și m-am ținut tare să continui lectura. NU AM REGRETAT! Acum doi ani am citit „Un veac de singurătate” și am înțeles ceva mai bine stilul autorului. Buun, lectura a mers destul de ok până la moartea lui, și de-acolo am întâlnit acel procedeu care mă duce în timp, respectiv tehnica flashback-ului. Firul epic se țese prin incursiunile în trecutul protagoniștilor și al personajelor secundare, iar pluriperspectivismul folosit ajută foarte mult la dezvoltarea unei relații bune între cititor și personaj. Mi-a plăcut enorm alternarea planurilor și contopirea lor pe alocuri. Efectiv m-am simțit ca și cum am luat piesele unui puzzle și le-am lipit pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Practic, povestea urmărește idila dintre Ferminei Daza, o tânără orfană de mamă, și un tânăr pricăjit, Florentino Ariza, copilul din flori al unui magnat. Relația este întreținută prin scrisori, și se consumă în principal în parcul prin care trecea Fermina însoțită de mătușa sa, Esposita, complicele iubirii. Cei doi se logodesc în secret, și încep pregătirile pentru nuntă. Situația nu ia o întorsătură drăguță, și toate speranțele tinerilor sunt spulberate de cineva sau de ceva… ! Iubirea dintre ei, însă, reușește să treacă de toate obstacolele, rezistând mai mult de jumătate de secol! Acțiunea este plasată între anii 1880 și 1930, în locul de baștină al scriitorului. Încă din incipit îl întâlnim pe doctorul Juvenal Urbino, soțul Ferminei Daza. Pregătindu-se pentru înmormântarea unui prieten, el are parte de o soartă mai puțin plăcută… Narațiunea trece ulterior în veacul precedent, prezentând povestea de dragoste sus menționată.

Source: enkivillage.com

Cititorul face cunoștință, de asemenea, cu dificultățile vieții conjugale atunci când sentimentele de dragoste sunt mai reci. Fermina Daza e o eroină. Își petrece viața de matroană slujindu-și soțul care ajunge să o înșele. Este mama devotată, care își îngrijește copiii, găsind în ei prieteni adevărați. Este soția care face orice pentru capriciile soțului fără a crâcni. Este nora care nu ripostează atunci când este jignită de soacră, ținând în ea. Este fiica cea care-și apără tatăl, chiar dacă știe că afrontul adus este adevărat. Cred că în fiecare femeie familistă, în fiecare soție, în fiecare mamă, se află o Fermina Daza.

Pot spune, deci, că această carte este destinată nu numai romanticilor incurabili. Orice persoană care preferă să citească o lectură puternică, antrenantă, în care să își lase bucăți de emoții și de suflet, trebuie să o citească! Cine vrea istorie, găsește aici. Cine vrea noțiuni de medicină, tot aici găsește. Cine vrea experiențe de familie și de căsătorie, știe unde să caute. Cine vrea dragoste, găsește din plin aici! Recomand cu multă căldură dragostea… pe mine m-a lăsat cu un parfum de gardenie și de migdale amare! 🙂

Source: elisabethannedesigns.com

Facebook Comments

Citind blogul, afli câte ceva și despre persoana care și-a pus bucăți de suflet pe hârtie..

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Abonează-te pentru a fi la curent cu noile articole

Scrie adresa ta de e-mail, mai jos

Abonează-te!